woensdag 22 juni 2011

Studio 100 (%) Culinair

http://www.njam.tv/content/njam-magazine-junijuli
Onlangs kreeg ik het eerste nummer van het magazine NJAM in handen. NJAM is een culinair platform en is opgericht door Vlaamse topchef Peter Goossens en Studio 100. Het begon allemaal met een digitale kookzender, maar intussen is er nu ook een culinair magazine. Ja, Studio 100 gaat verder dan o.a. K3, Kabouter Plop, Samson en Gert en Piet Piraat! Koken op hoog niveau is deze succesgigant niet vreemd meer. Het magazine staat boordevol bruikbare, super originele recepten. Echt een aanwinst voor elke hobbykok, hopelijk ligt het ook snel in de Nederlandse schappen.
Eén recept wil ik niemand onthouden!


 
Gegrilde, groene asperges met pittige basilicumcouscous en gesmolten tomaatjes.

voor 4 personen
  • 12 groene asperges
  • 130 ml couscous
  • 170 ml groentebouillon
  • 1 busseltje basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine groene chilipeper
  • 6 el extra vierge olijfolie
  • enkele druppels citroensap
  • 4 rijpe tomaten
  • 2 takjes tijm
  • peper uit de molen
  • zeezout
Schil de asperges van kop naar voet . Blancheer ze 2 min. in kokend, gezouten water en verfris ze onmiddellijk in ijskoud water. Dep goed droog. Mix de goentebouillon met de basilicum, de knoflook en (ontpitte) chilipeper in een blender. Doe de couscous in een kom, breng de basilicumbouillon aan de kook en giet deze over de couscous. Dek af met hhfolie en laat de couscous 5 min. wellen. Roer 3 el olijolie door de couscous, breng op smaak met citroesap, peper en zeezout en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de zaadlijsten. Pers de zaadlijsten door een fijne zeef en vang het vocht op in een pannetje. Voeg 3 el olijfolie toe en laat zachtjes opwarmen. Snijd het vruchtvlees van de tomaten in blokjes en voeg ze bij de saus, doe er de takjes tijm en 1 geplet knoflookteentje bij en laat alles zachtjes sudderen tot de tomaten gesmolten zijn. Verwijder de kruiden en breng op smaak met peper en zeezout.
Bestrijk de asperges met olijfolie en grill ze op een hete grilplaat. Verdeel de basilicumcouscous over de borden, schik er de asperges op, druppel er de gesmolten tomaatjes rond en werk af met enkele plukjes basilicum.

Tips van een eigenwijze hobbykok (moi):
Ik heb ipv de gesmolten tomaatjes, gegrilde mini tomaatjes gebruikt.
Ik koop altijd mini tomaatjes die nog met de takjes aan elkaar vastzitten. Die heb ik met z'n 4tjes aan elkaar laten zitten en met wat zeezout en olijfolie even onder de gril gezet. Ze worden door het grillen heerlijk zoet en kleuren veel mooier bij het groen van de basilicum couscous en de asperges.


Gebruik veel basilicum, maar proef voor je de basilicumbouillon bij de couscous giet! Basilicum ruikt sterk, maar als je hem fijnmaalt in de bouillon, dan valt het wel mee, dus je hebt meer nodig dan je denkt.


Smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen