maandag 25 juli 2011

Zeep gieten - Deel 3Kleurencirkel van Johannes Itten
Kleurmengen voor gevorderden.

Zoals ik al eerder schreef kan je in principe de meeste kleuren verkrijgen met kleurpigment. Je kan ook, net zoals bij verf, kleuren mengen. Voor velen is het gesneden koek, maar ik kom wel eens mensen tegen die de principes van de kleurenleer niet helemaal mee hebben gekregen. Misschien niet zo goed opgelet in de kleuterklas, toen we lekker konden kliederen met vingerverf.

Het is eigenlijk heel simpel, er zijn 3 primaire kleuren: geel, rood en blauw.
Met deze kleuren kan je in basis alle andere kleuren en kleurnuances creƫren. De secundaire kleuren zijn oranje, violet en groen. Oranje is een menging van geel en rood, paars van rood en blauw en groen van geel en blauw.
Erg simpel tot nu toe, maar nu terug naar het onderwerp zeep gieten.

Als je paars toevoegt aan een transparante zeepbasis en je wil de kleur iets roder/rozer maken dan voeg je een beetje rood toe. Wil je hem iets blauwer, dan voeg je, jawel blauw toe. Hetzelfde als je rood en blauw gaat mengen, je kan meer rood toevoegen dan blauw of omgekeerd. Hetzelfde effect. En dat geldt voor alle mengingen. Let wel op dat je niet teveel kleurstof toevoegt en je houdt aan de basisregel van 10 druppels per 100gr zeep. Dit om het zweten van de zeep te voorkomen. Dat is ook de crux van dit onderwerp.
Ben je een beginner, hou het dan simpel en gebruik de reeds gemengde kleurstof voor het inkleuren van je zeep. Als je met de 3 primaire kleuren wil werken, moet je wat ervaring hebben. Je kan altijd een druppeltje van een basiskleur toevoegen om de nuance wat te veranderen.


Promotiecode voor 5% korting

Kijk bij http://www.online-zeepwinkel.nl/?pid=4645 en bestel al je basismateriaal om zelf zeep te gieten via promotiecode PP5251ZD. Zo ontvang je automatisch 5% korting op al je aankopen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten