vrijdag 22 juli 2011

Zeep gieten - Deel 2Smelten in magnetron

Ik smelt de zeep altijd in de magnetron. Om te voorkomen dat de zeep kan gaan “zweten”, mag je de magnetron nooit boven 600 W gebruiken. Snij de zeep in kleine stukjes en doe ze in de plastic maatbeker. 
Smelt eerst niet langer dan 1 minuut, haal de maatbeker er uit en kijk of de zeep helemaal gesmolten is. Is dat niet zo, herhaal dit dan nog even enkele seconden, afhankelijk van de hoeveelheid zeep. Voorkom ten alle tijden dat de zeep gaat koken, want dan wordt ie bruin en zal de zeep niet mooi uitdrogen. Bovendien is de kans dan groot dat de zeep zal gaan “zweten” in vochtige ruimtes of bij een hoge vochtigheidsgraad. Hou het smelten goed in de gaten door het raampje van de magnetron. In feite mag de zeep niet boven een temperatuur van 65°C komen.


Kleur en geur toevoegen

Omdat de gesmolten zeep snel afkoelt vraagt het proces van geur en kleur toevoegen enige snelheid! Kies dus van tevoren je flesjes geur en kleur uit, zet ze klaar en draai de dopjes er af, zodat je snel kan handelen. Als de zeep te veel afkoelt wordt hij erg dik en moeilijk te gieten. 
Geurstof kan de zeep verkleuren, voeg daarom altijd eerst geur toe. Er zijn geurstoffen die vanwege hun donkere kleur niet geschikt zijn voor witte zeep, hou daar rekening mee. Als je de geurstof eerst toevoegt, zie je ook meteen of deze al een bepaalde verkleuring geeft aan de gesmolten basis. Als algemene regel geldt: 15 druppels geurstof voor 100 gr zeep. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe sterk je de geur wil. Voeg een aantal druppels toe, roer rustig in de zeep en ruik of de intensiteit van de geur naar wens is. Voeg daarna de kleurstof toe, ongeveer 10 druppels voor 100 gr zeep, maar ook hier kan je zelf invullen hoe intens je de kleur wil. Blijf tijdens het toevoegen van geur en kleur rustig roeren.
Bepaalde kleurstoffen zijn veel intenser dan andere. Mijn ervaring is dat je van geel en groen heel weinig nodig hebt. Roze en paars daarentegen zijn weer minder intens, ook alweer afhankelijk van welk merk of leverancier.
Vermijd het weer opwarmen van de zeep waar reeds geur en kleur aan is toegevoegd, ook dit zal het zweten van de zeep bevorderen.


Promotiecode voor 5% korting

Kijk bij http://www.online-zeepwinkel.nl/?pid=4645 en bestel al je basismateriaal om zelf zeep te gieten via promotiecode PP5251ZD. Zo ontvang je automatisch 5% korting op al je aankopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten