dinsdag 26 juli 2011

Zeep gieten - Deel 4


In vormpjes gieten

De makkelijkste vormen zijn rubberen of siliconen malletjes. Die vind je tegenwoordig veelvuldig in gespecialiseerde webwinkels of kookwinkels. Met een paar basisvormen als blokjes en hartjes, kan je al hele leuke zeepkettingen maken!
Giet de vloeibare zeep met geur en kleur zo gelijkmatig mogelijk in de vormpjes en verstuif er een beetje alcohol (70%) op. Zo verwijder je de blaasjes en krijgen de zeepjes een vlakke achterkant.
En nu moet je wat geduld opbrengen! Laat de zeepjes minsten een uur afkoelen en uitharden voor je ze uit de vormpjes haalt.


Waarom gaat zeep zweten?

Er zijn verschillende redenen waarom zeep gaat zweten. Het gebeurt voornamelijk met zeep op basis van glycerine, niet of nauwelijks met harde zeep. Te hoge temperatuur, teveel geur- of kleurstof, opnieuw smelten van ingekleurde zeep, dit zijn allemaal factoren die ertoe kunnen leiden dat zeep gaat zweten. Je ziet dan allemaal kleine druppeltjes en het zeepje voelt erg plakkerig aan. Meestal gebeurt het bij erg vochtig weer of in een vochtige ruimte, bijvoorbeeld bij het douchen in de badkamer.  Als je de zeep goed afspoelt, even afdept en in een droge omgeving laat opdrogen is er niets aan de hand en zijn de zeepjes weer helemaal opgefrist.



Promotiecode voor 5% korting

Kijk bij http://www.online-zeepwinkel.nl/?pid=4645 en bestel al je basismateriaal om zelf zeep te gieten via promotiecode PP5251ZD. Zo ontvang je automatisch 5% korting op al je aankopen!

maandag 25 juli 2011

Zeep gieten - Deel 3



Kleurencirkel van Johannes Itten
Kleurmengen voor gevorderden.

Zoals ik al eerder schreef kan je in principe de meeste kleuren verkrijgen met kleurpigment. Je kan ook, net zoals bij verf, kleuren mengen. Voor velen is het gesneden koek, maar ik kom wel eens mensen tegen die de principes van de kleurenleer niet helemaal mee hebben gekregen. Misschien niet zo goed opgelet in de kleuterklas, toen we lekker konden kliederen met vingerverf.

Het is eigenlijk heel simpel, er zijn 3 primaire kleuren: geel, rood en blauw.
Met deze kleuren kan je in basis alle andere kleuren en kleurnuances creëren. De secundaire kleuren zijn oranje, violet en groen. Oranje is een menging van geel en rood, paars van rood en blauw en groen van geel en blauw.
Erg simpel tot nu toe, maar nu terug naar het onderwerp zeep gieten.

Als je paars toevoegt aan een transparante zeepbasis en je wil de kleur iets roder/rozer maken dan voeg je een beetje rood toe. Wil je hem iets blauwer, dan voeg je, jawel blauw toe. Hetzelfde als je rood en blauw gaat mengen, je kan meer rood toevoegen dan blauw of omgekeerd. Hetzelfde effect. En dat geldt voor alle mengingen. Let wel op dat je niet teveel kleurstof toevoegt en je houdt aan de basisregel van 10 druppels per 100gr zeep. Dit om het zweten van de zeep te voorkomen. Dat is ook de crux van dit onderwerp.
Ben je een beginner, hou het dan simpel en gebruik de reeds gemengde kleurstof voor het inkleuren van je zeep. Als je met de 3 primaire kleuren wil werken, moet je wat ervaring hebben. Je kan altijd een druppeltje van een basiskleur toevoegen om de nuance wat te veranderen.


Promotiecode voor 5% korting

Kijk bij http://www.online-zeepwinkel.nl/?pid=4645 en bestel al je basismateriaal om zelf zeep te gieten via promotiecode PP5251ZD. Zo ontvang je automatisch 5% korting op al je aankopen!






vrijdag 22 juli 2011

Zeep gieten - Deel 2



Smelten in magnetron

Ik smelt de zeep altijd in de magnetron. Om te voorkomen dat de zeep kan gaan “zweten”, mag je de magnetron nooit boven 600 W gebruiken. Snij de zeep in kleine stukjes en doe ze in de plastic maatbeker. 
Smelt eerst niet langer dan 1 minuut, haal de maatbeker er uit en kijk of de zeep helemaal gesmolten is. Is dat niet zo, herhaal dit dan nog even enkele seconden, afhankelijk van de hoeveelheid zeep. Voorkom ten alle tijden dat de zeep gaat koken, want dan wordt ie bruin en zal de zeep niet mooi uitdrogen. Bovendien is de kans dan groot dat de zeep zal gaan “zweten” in vochtige ruimtes of bij een hoge vochtigheidsgraad. Hou het smelten goed in de gaten door het raampje van de magnetron. In feite mag de zeep niet boven een temperatuur van 65°C komen.


Kleur en geur toevoegen

Omdat de gesmolten zeep snel afkoelt vraagt het proces van geur en kleur toevoegen enige snelheid! Kies dus van tevoren je flesjes geur en kleur uit, zet ze klaar en draai de dopjes er af, zodat je snel kan handelen. Als de zeep te veel afkoelt wordt hij erg dik en moeilijk te gieten. 
Geurstof kan de zeep verkleuren, voeg daarom altijd eerst geur toe. Er zijn geurstoffen die vanwege hun donkere kleur niet geschikt zijn voor witte zeep, hou daar rekening mee. Als je de geurstof eerst toevoegt, zie je ook meteen of deze al een bepaalde verkleuring geeft aan de gesmolten basis. Als algemene regel geldt: 15 druppels geurstof voor 100 gr zeep. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe sterk je de geur wil. Voeg een aantal druppels toe, roer rustig in de zeep en ruik of de intensiteit van de geur naar wens is. Voeg daarna de kleurstof toe, ongeveer 10 druppels voor 100 gr zeep, maar ook hier kan je zelf invullen hoe intens je de kleur wil. Blijf tijdens het toevoegen van geur en kleur rustig roeren.
Bepaalde kleurstoffen zijn veel intenser dan andere. Mijn ervaring is dat je van geel en groen heel weinig nodig hebt. Roze en paars daarentegen zijn weer minder intens, ook alweer afhankelijk van welk merk of leverancier.
Vermijd het weer opwarmen van de zeep waar reeds geur en kleur aan is toegevoegd, ook dit zal het zweten van de zeep bevorderen.


Promotiecode voor 5% korting

Kijk bij http://www.online-zeepwinkel.nl/?pid=4645 en bestel al je basismateriaal om zelf zeep te gieten via promotiecode PP5251ZD. Zo ontvang je automatisch 5% korting op al je aankopen!

woensdag 20 juli 2011

Zeep gieten - Deel 1

Echt Hollands zomerweer...dan maar leuke dingen bedenken. Een middagje zeep gieten is zoiets leuks. Kan je ook met de kids doen, vinden ze vast geweldig!
Je hebt wel een aantal basisingrediënten nodig, maar als je die eenmaal hebt aangeschaft is het echt verslavend en wil je steeds meer uitproberen. 
Er zijn echter een aantal regeltjes die je goed in acht moet nemen. Ik probeer in een aantal blogs de basisprincipes en kneepjes uit te leggen.
Wat heb je nodig?
-          Basis glycerine gietzeep, wit of transparant
-          Kleurstof voor gietzeep
-          Geurstof voor gietzeep
-          Plastic maatbeker
-          Roerstaafje
-          Mes
-          Plastic snijplank
-          Rubberen of siliconen gietmal
-          Magnetron

Witte of transparante gietzeep?
Wat je eerst en vooral moet beslissen is welke kleur je de zeep wil geven, want dat bepaalt ook de keuze van je basis gietzeep.
Met witte gietzeep maak je naast witte zeepvormpjes ook pastelkleurige zeepjes, dus niet transparante lichte kleurtjes zoals baby roze en baby blauw, lichtgeel, lichtgroen, grijs, lila.

Kies je voor de transparante basiszeep dan krijg je heldere kleuren. Ook zwart krijg je door het toevoegen van zwarte kleurstof aan transparante zeep.



In principe zijn alle kleuren te verkrijgen en kan je ze door meer of minder te doseren de gewenste intensiteit geven. Maar het is ook mogelijk om kleurstoffen te mengen en zo je eigen unieke kleur te creëren, dat leg ik uit in deel 3.
Kijk op http://www.online-zeepwinkel.nl/?pid=4645 voor het bestellen van het nodige materiaal. Binnenkort krijg je via Zeep&Deco ook een promotiecode voor korting! Hou ons in de gaten...

dinsdag 19 juli 2011

Madame Butterfly


Ik was vanmiddag in een creatieve bui en heb even geëxperimenteerd met het gieten van paarse zeepjes. Paars bestaat in heel veel schakeringen die zich bevinden tussen rood en blauw en net als bij schilderen kan je met het inkleuren van zeepgieten ook je eigen kleur creëren.Het enige wat je daarvoor goed moet weten is hoe je basiskleuren kan mengen en dan is dit kleurenschijfje erg handig.

De glittervlinder die ik wilde verwerken in de zeepketting heeft een paarse tint met een tikkeltje meer rood dan de paarse kleurstof die je in de zeep vermengt en bovendien wilde ik de zeepjes niet helemaal transparant hebben. Ik heb deze lavendelkleur verkregen door 1/4 witte en 3/4 transparante zeep te gebruiken en wat rood toe te voegen aan het paars. De zeepjes passen nu perfect bij de paarse nuance van de vlinder en vormen zo een prachtig geheel. Erg fleurig zo'n zeepketting met vlinder! Als ze dan niet buiten over de bloemetjes fladderen in het zonnetje, dan maar binnen!http://bit.ly/nms7HF

woensdag 13 juli 2011

Kaarsjes aan


Het is weer zover...na een heerlijk voorjaar kwakkelt de zomer op z'n Hollands. De vakanties zijn begonnen en de paraplu's komen tevoorschijn. Het is niet anders, het zonnetje laat ons in de steek, het lijkt wel herfst buiten. Daarom maken we het binnen maar gezellig, kaarsjes aan en lekker met de plaid op de bank televisie kijken. Om de volgende donkere dagen door te komen, kan je dit hippe, witte dienblad met uitgesneden hartjes vol zetten met kaarsen en theelichtjes en zo wat warmte in huis brengen. Zeep&Deco geeft je extra korting, haal 'm snel in huis! http://bit.ly/ogTjhk

maandag 11 juli 2011

Avondlicht


Hortensia's behoren tot mijn lievelingsplanten, je kan er niet genoeg hebben in je tuin. Het leuke is dat ze van kleur veranderen naarmate de zomer vordert. Deze prachtige Hydrangea Macrophylla Blue Wave staat te schitteren in de avondzon van gisteren. Ik kon het echt niet laten om een aantal plaatjes te schieten van die prachtige schermvormige bloemen in blauwpaars tinten. Het gekke is dat ze in de voortuin blauw blijven en in de achtertuin paars worden. Staat ons huis dan op een stukje gemeleerde grond? Hortensia's kleuren blauw of blijven blauw als ze in zure grond staan, grond met weinig kalk die ijzer en aluminium bevat. Ondanks de grote hoeveelheden aluin en spijkers kan ik de bloemen achter niet helemaal blauw houden, terwijl ik er in de voortuin niets aan moet doen. Grappig, zal ergens wel een reden hebben, maar ik ken ze niet. Dan maar genieten van al die schakeringen van blauwpaars en roze. Je kan de natuur niet altijd naar je hand zetten...
De bloemetjes rondom het centrum van kleine knopjes kan je gebruiken in een waterkom met drijfkaarsjes of gewoon als versiering op een schaal. Je kan ze ook apart drogen en dan in een glazen cilindervaas verzamelen, staat erg mooi!

zaterdag 9 juli 2011

For someone special

http://bit.ly/o6n7WR
Ik heb ze al even geleden gemaakt en ook al verkocht via fairs, maar nog niet in de webwinkel geplaatst. Fotograferen is namelijk niet zo makkelijk! Vanmiddag toch maar even een poging gewaagd...schilderij van de muur, zeephanger aan haakje en het resultaat is best bevredigend! Deze zeephanger met harde zeepjes aan rood lint is een cadeautje "for someone special". En die heeft iedereen toch wel...





woensdag 6 juli 2011

Workshop Zeepkettingen


Vanochtend weer een gezellige workshop gegeven in Rosmalen. Het is zo leuk om elke keer het resultaat te zien. Deze dames waren geroutineerde creatievelingen, die vaak met z'n allen een workshop volgen en dat zag je. Ze wisten precies hoe ze de zeepjes wilden gieten en waren erg creatief met rijgen! Vooral als je weet hoeveel verschillende vormen, geuren en kleuren er dan voorhanden zijn! En iedereen maakt toch weer iets anders. Bijzonder verrassende creatie van vandaag was de zeepketting met oranje zeepjes in combinatie met zwarte kralen, erg origineel en super leuk! Goed gedaan dames! En ik heb ook een gezellige ochtend gehad.
Wil je ook zo'n workshop volgen, kijk dan op: http://bit.ly/g8km7Q .

zaterdag 2 juli 2011

Pure verwennerij

http://bit.ly/mdKCn1
Vanmiddag met Lisse heerlijke bruishartjes gemaakt. Dit is echt de ultieme verwennerij voor je bad. Etherische lavendel en rozemarijn olie en echte lavendelbloemetjes uit de tuin. Het hele huis geurt er nu naar...Nog even drogen en dan uitproberen. Zalig!