vrijdag 11 oktober 2013

Gezond Rood


Een vrucht die niet zo voor de hand ligt, maar erg gezond is: de granaatappel!  Ze groeien aan struiken die wel 6 meter hoog kunnen worden. De foto hierboven komt uit mijn eigen verzameling Rethymnon foto's. Je komt de struiken daar zo tegen in de oude stad!
Als je een granaatappel opensnijdt zie je al die heerlijke sappige, rode pitjes zitten, boordevol vitamine C, kalium en polyfenolen. Het kost wat tijd en gepruts om de pitjes los te maken van de witte velletjes, maar het is de moeite waard. Polyfenolen hebben een ontstekingsremmende en anticarcinoge werking, verlagen de bloeddruk en verminderen de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen zo voor een daling van LDL- cholesterol. Genoeg redenen dus om heel veel granaatappels te eten!


De mooie rode kleur is trouwens erg decoratief in salades, fruitgerechten, dessertjes met ijs of yoghurt, couscous etc. Ik doe ze vaak in combinatie met een beetje limoncello in de diepvries en dan gebruik ik ze ijskoud bij een sorbet of spoom! Ze hebben zo erg veel pit en een heerlijke bite!
Ook in een komkommersalade met munt zijn ze heerlijk. Kortom een veelzijdig en opvallend vruchtje wat veel vaker op het menu zou moeten staan!Geen opmerkingen:

Een reactie posten