maandag 23 april 2012

Gek op lavendel

Lavendel is heerlijk! Mooi om in de tuin of in potten op het terras te zetten, lekker en verrassend om in bepaalde gerechten te verweken, heerlijk ontspannend om mee te badderen, kortom net zoals olijfolie een
product dat zo veelzijdig en heilzaam is, dat je het niet weg kan denken uit het dagelijkse leven.


4.000 jaar voor Christus werd lavendel al gebruikt in het Oosten, in de Middeleeuwen werd er zelfs geloofd dat het zou beschermen tegen de pest. Etherische olie van lavendel wordt al eeuwen gebruikt om te genieten van een ontspannend bad, maar het schijnt ook te helpen bij insectenbeten, jeugdpuistjes en acné, depressies en slapeloosheid, het werkt bloeddruk verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen. Je moet echter wel voorzichtig zijn met het gebruik van etherische olie, kijk altijd goed naar de gebruiksaanwijzing! Etherische olie is namelijk erg geconcentreerd en kan niet altijd inwendig gebruikt worden.


Lavendel thee is heerlijk, maar lavendel doet het ook erg goed in salades en bij lamsvlees en is een waar genoegen in combinatie met honing in dessert. 

Recept voor Lavendelijs (6 personen)

Ingrediënten5 dl volle melk, 2 1/2 dl slagroom, 1 tl lavendelbloemetjes, 4 eidooiers, 150 gr witte basterdsuiker

Breng de melk met de slagroom en de lavendelbloemetjes aan de kook, neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.Zeef het melk-roommengsel en breng het opnieuw aan de kook.Klop de eidooiers los met de basterdsuiker, schenk de hete vloeistof er in een dun straaltje bij en blijf kloppen.Schenk dit mengsel terug in de pan en laat het op heel zacht vuur al roerende binden, maar zorg ervoor dat het niet opnieuw gaat koken.Zeef het gebonden roommengsel nog een keer en laat het afkoelen.Draai het roommengsel in de ijsmachine tot ijs of schenk het in een ijslaatje en laat het ong. zes uur bevriezen. 
Roer het ijs tussentijds 2 keer door. Serveer met enkele takjes verse lavendel en wat losse lavendelbloemetjes.Zeep&Deco zou Zeep&Deco niet zijn als er geen mooi lavendel zeepje in het assortiment zou zitten! Sinds kort schittert het gevilte zeepje Lavender Flowers ook in onze collectie. Een heerlijk naar lavendel geurend zeepje met een jasje van paarse en lila Merino wol, afgewerkt met kralen en metalen bedel. Als je van lavendel houdt...
http://www.zeependeco.nl/a-24189492/vrolijke-kleuren/gevilte-zeep-lavender-flowersGeen opmerkingen:

Een reactie posten