vrijdag 20 januari 2012

Tutorial bruishartjes maken


Bruisballen of bruishartjes maken is niet moeilijk, je hebt er wel een aantal dingen voor nodig:
- Citroenzuur of Citric Acid
- Sodium Bicarbonaat
- Etherische olie
- Hamamelis water (in spray)
- Gedroogde lavendel of rozenblaadjes (optioneel)
- Plastic vorm
- Mengkom
- Garde
- Plastic plank
- Digitale weegschaal


1. Je mengt 1 deel Citroenzuur met 2 delen Sodium Bicarbonaat en roert dit goed door elkaar heen. Zorg ervoor dat alle klontertjes goed losgeroerd worden.
2. Nu kan je de etherische olie toevoegen, hoeveel is afhankelijk van hoe sterk je de geur wil, maar ga ongeveer uit van 10 druppels per 100 gram poedermengsel. In principe kan je op dit moment ook kleurstof toevoegen, maar ik doe dat nooit. Je ziet al dat door het toevoegen van de olie de poeder substantie verandert. De korrels gaan al wat meer aan elkaar "plakken". Dit effect is nodig om straks de bruishartjes te kunnen maken. Nu ga je voorzichtig wat Hamamelis water door het mengsel sprayen tot het moment dat het poeder vochtig genoeg is en aan elkaar gaat plakken als je een balletje kneedt. Dit is het enige moeilijke aan badbruis maken: inschatten hoe vochtig het poeder moet zijn. Spray altijd heel voorzichtig bij, want als je het poeder te vochtig maakt, gaat het al bruisen en dan kan je er niets meer mee! Als je gedroogde lavendel, rozenblaadjes of iets anders wil vermengen met het bruispoeder, doe dat dan alvast in de vormpjes, zo krijg je het leukste effect.
3. En daarna ga je de vormpjes opvullen met het vochtige poeder. Het poeder heel stevig aandrukken, zo druk je alle lucht uit het poeder.
4. Nu moet het bruishart ook gelijk uit het vormpje worden verwijderd door het voorzichtig om te draaien op een plastic plankje. Doe dit met de grootste zorg, want ook al zal je zien dat het bruishartje perfect de vorm van de mal heeft overgenomen, het is nog heel broos, omdat het nog niet is uitgehard. De bruishartjes moeten minsten 24u drogen tot ze echt hard zijn.


Bewaar ze niet al te lang, maar wel luchtdicht in een cellofaan of krimpfolie. In bad gaan ze heerlijk bruisen en geven dan al de etherische olie af! Heerlijk...
Nog een tip, check voor je begint welke etherische olie geschikt is voor in bad, want sommige oliƫn kan je niet in bad gebruiken.

2 opmerkingen:

  1. heel erg leuk zeg! maar als ik ze nou ook eens schuimend wil hebben,hoeveel SLS moet ik hier dan aan toevoegen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat er ook een antwoord komt op mijn vraag

    BeantwoordenVerwijderen